wrapper

Флеш вести

Радио Илинден, Мелбурн од свои црковни извори дозна дека црквата Св. Петка од Рокдајл бега од прегратките на Владиката Петар и оди во новата епархија под раковоство на Владиката Тимотеј.

Јавниот превоз и цигарите се најскапи во Сиднеј и Мелбурн, исто како и хотелското сместување, кое чини двојно повеќе од Њујорк

Македонското Литературно Друштво “Кочо Рацин” од Мелбурн, ја одбележа 73 годишнината од смртта на истакнатиот поет, основоположник на македонската литература Коста Солев Рацин.

По повод 73 годишнината од смртта на истакнатиот поет и основоположник на современата македонска литература, Кочо Рацин, Македонското Литературно Друштво “Кочо Рацин“ одржува поетско читање на 12 јуни со почеток во 1 часот попладне во просториите на библиотеката во Mill Park.

Македонците во Австралија со децении се борат против соседите крвници на Македонија а нажалост во Македонија поединци си ја продаваат душата и честа и на разни начини им помагаат на крвниците соседи, да си го исполнат сонот, да го уништат до последен Македонец и да ја допарчаат Македонија.

Во сабота, на 21 мај, под мотото „Со љубов кон македонскиот јазик” и во чест на Денот на македонските просветители и учители Св. Кирил и Методиј, Македонското литературно друштво “Кочо Рацин“, Мелбурн, организира Саем на книгата во просториите на библиотеката во Thomastown.

Доколку некој копнее за подобар живот на илјадници километри од дома, Австралија ја нуди таа шанса. Земјата состави листа на професии за кои процесот за добивање работна виза, виза со ограничен престој, како и виза за неограничен престој ќе биде многу поедноставен и забрзан.Земјата состави листа на професии за кои процесот за добивање работна виза, виза со ограничен престој, како и виза за неограничен престој ќе биде многу поедноставен и забрзан. 

Доколку некој копнее за подобар живот на илјадници километри од дома, Австралија ја нуди таа шанса. Земјата состави листа на професии за кои процесот за добивање работна виза, виза со ограничен престој, како и виза за неограничен престој ќе биде многу поедноставен и забрзан.Земјата состави листа на професии за кои процесот за добивање работна виза, виза со ограничен престој, како и виза за неограничен престој ќе биде многу поедноставен и забрзан. 

Под мотото „Со љубов кон македонскиот јазик” и во чест на Денот на македонските просветители и учители Св. Кирил и Методиј, Македонското литературно друштво “Кочо Рацин“, Мелбурн, организира Саем на книгата. Саемот ќе се одржи на 21 мај, Сабота, во просториите на библиотеката во Thomastown, од 10 часот наутро - 1 часот попладне.

Australian Macedonian Youth Association "Nikola Karev", Melbourne, the ambassadors of Macedonian folklore in Australia, came up with a special project called “Aleksandrovo oro” - (Alexander’s dance). This special choreography by Ace Petrovski shows part of the Macedonian ancient past.

Страница 7 од 20

За нас

Радио Илинден е 24/7 часовно иселеничко Македонско радио од Мелбурн кое постои повеќе од 12 години. 

За било какви инормации можете да не контактирате во секое време на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Лице за контакт: Дончо Ангелоски Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
+61 403 111 815

Категории

  • Австралија
  • Политика
  • Економија
  • Живот
  • Став
  • Интервју
  • Спорт
  • Занимливости

Следете не на