wrapper

Флеш вести

Фестивалот Гоце Фест почнаа да го следат скандали. Деновиве имаше обвинувања за крадење песни т.е. препејувани веќе изведени песни од други автори.

 

Отец Гаврил, ќе сакате ли да ни раскажете како се определивте за својата верска мисија?

Ја сакам мојата земја и мојот народ и ќе се чувствувам благодарно ако успеам да му послужам некако и да допринесам за неговото добро и доброто на човештвото. Како секој млад човек во своето време, кој се бара и испитува каде ќе се пронајде, така и јас барав и испитував каде припаѓам и каде се пронаоѓам себе си. Но Господ промислил за мене тоа да е Црквата. Кога почнав да осознавам за Бога, а особено за монаштвото, тогаш сфатив дека тоа е моето место, тоа е за мене.

Дали во Австралија на повидок е коалиција на лутите противници Љупчовисти и Грујовисти или досегашните Грујовисти повторно се враќаат кај Љупчовистите?

Ако и овие избори поминат со мал одѕив во дијаспората, треба да се преиспита дали да се прават толкави трошоци, но и заради она што уште поскапо ќе чини, нови поделби по партиска или етничка линија, сметаат аналитичарите.

В А Ж Н О  И З В Е С Т У В А Њ Е

Почитувани браќа и сестри, пријатели и роднини МАКЕДОНЦИ И МАКЕДОНКИ

Имаме чест да ве известиме дека во Петок на 8 април 2016 во 16.00 часот, пред Македонската Православна црква Св.“Илија“ во Квинбијан, ќе одржи прес конференција на која до македонската заедница ќе се обрати  Министерката за надворешни работи во сенка и Потпретседател на Labor Party, Тања Плеберсек.

Денес се играше  Македонското дерби каде екипите на Престон Македонија и Сиднам Парк Македонија го одиграа првиот натрпевар во оваа лига на стадионот во Резерво.

Ова е срамота за ЕУ и еднаш веќе мора да запре. Ова е дел од реакцијата на Европската слободна алијанса (ЕФА) откако грчките власти на 26 март не им дозволиле влез на неколку македонски граѓани што оделе на прославата на весникот „Нова зора“ во Воден. Црната листа на грчките власти на непожелни Македонци со пасоши од Македонија, Албанија, Канада, САД, Австралија... секојдневно само се зголемува, а не се намалува.

Пан Македонското Здружение на Мелбурн и Викторија издаде соопштение во кое бара од австралиските медиуми Македонија да не ја нарекуваат Македонија туку Поранешна Југословенска Република Македонија. 

На 16 март, во просториите на угледниот Melbourne Recital Centre се одржа едночасовен концерт насловен Локални херои - Писма од туѓина, (Local heroes - Letters from abroad).
Петок, 25 Март 2016 23:12

РАНЕТА ПТИЦА

Белата птица падна ранета на земја

Изгуби сјај, надеж и сила

Ко да нема веќе крила, 

не може да ја ужива слободата мила.

Не може да пее песна во гората блиска

песна за пролетни цветови со опоен мирис

песни за јунаци, борци,

песна за зелените лисја што шумолат и зборат

крај изворот горски.

 

Ангелот - чувар слезе до неа

 тивко и нежно  утеха и дава:

 “Верувај во мене птицо бела

Верувај и чудо ќе се случи, 

ти повторно ќе се вивнеш

ти повторно ќе леташ на небото сино!“

А птицата тажна рече:

“Но јас сум ранета и без крила

 не можам да летам

не сакам некој повторно да ме рани.“

 

Исправи се силно и рашири ги твоите крила

Ако паднеш јас ќе те кренам

Секогаш има некој да те чува

Можеби некој ќе те рани

Можеби повторно ќе паднеш ,

Но верувај во себе

Ти имаш сила повторно да станеш

 

Да запееш песни во гората блиска

за пролетни цветови со опоен мирис

песни за јунаци, борци,

песни за зелените лисја што шумолат и зборат

крај изворот горски.

 

Гордана Димовска

Страница 10 од 20

За нас

Радио Илинден е 24/7 часовно иселеничко Македонско радио од Мелбурн кое постои повеќе од 12 години. 

За било какви инормации можете да не контактирате во секое време на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Лице за контакт: Дончо Ангелоски Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
+61 403 111 815

Категории

  • Австралија
  • Политика
  • Економија
  • Живот
  • Став
  • Интервју
  • Спорт
  • Занимливости

Следете не на