wrapper

Флеш вести

Точно пред 14 години во Мелбурн, Австралија се формираше Радио Илинден. Радио кое здрачи фрекфенција на која се зборува, се информира, се  пее, коментира, дискутира, дебатира на македонски јазик. Македонскиот јазик неуморно речиси деценија и пол се слуша на радио брановите во Мелбурн но и многу подалеку. Преку Интернет,  Радио Илинден се слуша во целиот свет за што сведочат илјадниците наши слушатели, пријатели и следачи на социјалните мрежи.

ИНТЕРВЈУ СО ВЛАДИМИР ЗМЕЈКОВСКИ, ОСНОВАЧ НА ВМРО-ДПМНЕ

 

ПАРТИЈАТА ВМРО-ДПМНЕ МНОГУМИНА ЈА ИСКОРИСТИЈА ЗА ЛИЧНО БОГАТЕЊЕ НА ШТЕТА НА МАКЕДОНИЈА

ТЕХНИЧКА ВЛАДА, СОЗДАВАЊЕ ДЕМОКРАТСКИ УСЛОВИ ПА ИЗБОРИ 

ЗА ПОЧЕТОК ИВАНОВ ДА ЈА ПОВЛЕЧЕ ОДЛУКАТА ЗА АБОЛИЦИЈА И ДА ЈА СПАСИ МАКЕДОНИЈА ОД ПОГУБНО СЦЕНАРИО.

Потребна е прецизна и нова македонска доктрина која ќе се базира на старите принципи - Мора да се смени нешто од корен.

Петок, 15 Април 2016 19:30

Интервју со Стојанче Ангелов

Ќе протестираме се додека оваа криминална банда не падне од власт.

„ Практично изминативе 10 години државата е киднапирана од една технократска криминогена група која што е поврзана со фамилијарни врски која што буквално ја стави во заложништво целата држава, сите нејзини институции. Ги зема како заложник се со цел за да стекне огромна лична корист и бенефит  на сметка на целата држава и целиот народ. Практично како што гледате сега во Македонија институциите не функционираат затоа што се е партизирано, судовите не функционираат, парламентот не функционира затоа што парламентот е во скутот на таа бизнис-криминогена структура кој само им ги исполнува одлуките, ги верификува одлуките кои што некој таму ги носи таму високо во ешалоните на власта “

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ ЗА РАДИО ИЛИНДЕН СО ПРОФЕСОР ПО УСТАВНО ПРАВО СВЕТОМИР ШКАРИЌ

„Грешката е во тоа е што Уставниот суд мислел дека со укинување на законот од 2009 година дека сите одредби укинати од законот од 1993 година ќе оживеат. Меѓутоа, теориски и научно тоа не е возможно бидејќи еднаш веќе укинатата одредба станува мртва за секогаш. Неа може да ја оживее само Собранието преку нов закон. Тука Уставниот суд погреши и не успеа, не само да му отвори простор на шефот на државата да врши помилување туку целосно ја блокира неговата постапка за помилување на било какво кривично дело затоа што од тој закон од 1993 година од 17 члена , 10 члена се видоизменети и еден член е избришан. Оние пак останати 6 члена што се во сила се неподобни за поведување на постапка за помилување на било кое кривично дело. Згора на тоа меѓу тие 6-7 одредби што останаа во сила има и една одредба, тоа челнот 3, со која се превудува правото, кога е во прашање аболиција, постапката за аболиција да се води „екс официо“ по службена должност, листата пак може да ја отвори само министерот за правда. Значи без министер за правда шефот на државата не може ништо да направи. Тоа е втора бариера и на тој начин претседателот всушност останува без никакви ингеренции во сферата на помилувањето. Така да Уставен суд со својата одлука постигна спротивен ефект “ – објаснува професорот Шкариќ во интервју дадено за радио „Илинден“.

ДРЖАВАТА, ДЕМОКРАТИЈАТА И СЛОБОДАТА НИ СЕ ГРАБНАТИ ОД ПАРТИИТЕ НА ВЛАСТ 

ЖИВЕЕМЕ ВО АВТОРИТАРЕН РЕЖИМ ВО КОЈ СЕ ПОМИЛУВААТ ТЕШКИ КРИМИНАЛЦИ

Страница 1 од 3

За нас

Радио Илинден е 24/7 часовно иселеничко Македонско радио од Мелбурн кое постои повеќе од 12 години. 

За било какви инормации можете да не контактирате во секое време на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Лице за контакт: Дончо Ангелоски Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
+61 403 111 815

Категории

  • Австралија
  • Политика
  • Економија
  • Живот
  • Став
  • Интервју
  • Спорт
  • Занимливости

Следете не на