wrapper

Флеш вести

Во земјава единствено функционираат езерскиот и градскиот туризам што е далеку од можностите.

Народната банка на Република Македонија, на 15 декември ќе ги пушти во оптек новите банкноти од 200 и 2000 денари. 

Нивото на државни девизни резерви во ноември годинава изнесува 2,551.4 милијарди евра. Во октомври тие изнесувале 2,729 милијарди евра.

Субвенциите кои државата ги дала за привлекување и за поддршка на странските инвестиции од 159 милиони евра се значајно повисоки од платите кои овие фирми ги исплатиле – 92,1 милион евра, стои во истражувањето на Институтот за општествени и хуманистички науки за политиките за привлекување странски инвестиции од 2007 до 2015 година.

Одливот на капитал од РМ е проблем, веројатно поттикнат и од финалето на политичката криза. Експертите се загрижени и поради тоа што власта не ги обелоденува зделките со странските инвеститори иако е законски обврзан

29,1 отсто од населението во Македонија не може да си дозволи пијачка или јадење надвор заедно со пријателите или семејството.

 

Преку официјалните канали минатата година во Македонија влегле 400 милиони долари по основа на дознаки од нашите иселеници во странство што претставува 4 отсто од бруто-домашниот производ, а неофицијално во земјата влегува двојно повисок износ на дознаки или околу 10 отсто од БДП. Ова го покажуваат резултатите од истражувањето на институтот за економско истражување и политики „Фајненс тинк“.

По неодамнешните медиумски шпекулации од Грција и Словенија, деновиве сé понеизвесно е прашањето околу продажбата на двете големи банки НЛБ Љубланска банка, односно НЛБ Банка, и регионалните банки во сопственост на грчката Национална банка, односно на Стопанска банка АД Скопје.

Во третото тримесечје од 2016 година цените на становите забележаа мало намалување, слично како и во претходниот квартал, соопшти Народната банка во ноемврискиот квартален извештај. Оттаму информираат дека индексот на цените на годишна основа е понизок за 0,2 отсто (намалување од 0,5 отсто во претходниот квартал).

Среда, 23 Ноември 2016 20:37

Ски центарот Кожуф оди во стечај

Инвеститорот потроши 20 милиони евра за негова изградба, но општините не го изградија патот до ски центарот.

Страница 7 од 21

За нас

Радио Илинден е 24/7 часовно иселеничко Македонско радио од Мелбурн кое постои повеќе од 12 години. 

За било какви инормации можете да не контактирате во секое време на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Лице за контакт: Дончо Ангелоски Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
+61 403 111 815

Категории

  • Австралија
  • Политика
  • Економија
  • Живот
  • Став
  • Интервју
  • Спорт
  • Занимливости

Следете не на