wrapper

Флеш вести

Од средбата во Скопје се очекува Туск даму донесе порака на Иванов дека треба да понесе одговорност и да овозможи брз состав на Влада.

Директорот Сашо Стојчев за порталот Нова нагласи дека болницата ќе работи со намален капацитет со 75 кревети помалку.

Народниот правобранител е загрижен што поради несоработка на голем број институции не успева да ги штити правата и слободите на граѓаните.

Побарано во преговорите за името да се разговара и за македонското малцинство и за имотите на протераните Македонци.

Германија смета дека претседателот Ѓорге Иванов треба веднаш да го даде мандатот за влада и да се стави крај на блокадата во Македонија, изјави министерот за надворешни работи Зигмар Габриел. Тој вчера разговарал со неговиот шпански колега и за тоа дека им е заедничка грижата за развојот на Западен Балкан, пред сѐ, на Македонија.

Бисти на борци од НОБ поставени на повеќе локации во Штип, вчера осамнаа обезглавени и ишарани.

- Уништени се бистата на Васил Доганџиски, Ѓошо Сламката, Митко Цецов, како и еден од спомениците на револуцијата на Исарот - соопшти Драган Ристов, лице за односи со јавноста во општина Штип.

Штипјани се убедени дека ове е дело на несовесни и невоспитани граѓани.

Правописни, граматички, синтаксички и други јазични грешки во трудовите на идните магистри и доктори забележуваат лекторите, кои велат дека проблемот од генерација до генерација е сѐ поголем. Паралелно со тоа, како што додаваат, константно се зголемува непотребното уфрлање на странски зборови и нивно несоодветно користење во македонскиот јазик.
Работните обврски во регионот, специјалниот амбасадор од ОН, најчесто ги завршува со посета на Солун. Не само поради тоа што неретко неговиот лет за Њујорк е токму од Солун, туку и поради пријателството со еден грчки бизнисмен, со кој доста често ги споделува, во релаксирана атмосфера, впечатоците од разговорите во Скопје и во Атина. Метју Нимиц и Никос Ефтимиадис се пријатели над 25 години, а куќата на грчкиот бизнисмен на дваесетина километри од центарот на Солун е местото каде што доста често се разговарало суштински, за проблемот за името, за македонските и за грчките позиции, но и за напредокот во преговорите. На овие средби често, освен домаќинот и гостинот од САД, присутен бил и грчкиот преговарач Адамантиос Василакис.

Деловните банки во Република Македонија, коишто имаат дозвола за работење со платен промет со странство и коишто имаат отворено сметки во евра во Македонскиот интербанкарски платен систем (МИПС) на Народната банка, ќе имаат можност за прекугранични плаќања во евра за своите клиенти (правни и физички лица) преку најбрзиот и најбезбедниот платен систем во Европа ‒ системот ТАРГЕТ2.

Наскоро граѓаните на општина Гевгелија ќе гласаат „за“ или „против“ доделување на концесија за експлоатација на минерални суровини, злато и бакар, на дел од планината Кожуф. На 16 март одлуката за референдум едногласно ја донесе Советот на општината. Ова е можеби единствен случај кога советници на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ беа на истата страна.

Страница 5 од 126

За нас

Радио Илинден е 24/7 часовно иселеничко Македонско радио од Мелбурн кое постои повеќе од 12 години. 

За било какви инормации можете да не контактирате во секое време на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Лице за контакт: Дончо Ангелоски Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
+61 403 111 815

Категории

  • Австралија
  • Политика
  • Економија
  • Живот
  • Став
  • Интервју
  • Спорт
  • Занимливости

Следете не на