wrapper

Флеш вести

Недела, 03 Април 2016 04:35

Откриено старомакедонско писмо од пред 4.000 години

Откриени се првите пишани траги од старомакедонското писмо на територијата на Македонија, тврди д-р Душко Алексовски, професор по палеолингвистика и почесен претседател на Светската академија на карпеста уметност.

 

„Претставува редок пример на артефакт испишано името на божицата Веста, но првобитното име Бсефа, од која подоцна се развива името Веста. Битно е што ова е најстара пишана трага на старомакедонското писмо", вели д-р Алексовски.

Знаците на глинениот поклопец стар 4000 години, според Алексовски, се епохално откритие, прво од ваков вид во светски рамки, многу важно за палеолингвистиката.

„Ја решава енигмата што претставува Бсефа, додека досега само се претпоставуваше дека така е првобитното име на божицата Веста, сега го имаме и директниот показател. Ова претставува извор на таа праисториска писменост и јазик на ова тло", вели Алексовски.

Терактониот артефакт е откриен во централна Македонија. Засега не откриваат каде е точната локација, а се претпоставува дека глинениот поклопец се користел за изведување на религиозни ритуали посветени на Веста, божица на огништето. Неговото откривање е значајно за потврда на целокупниот културно-јазичен континуитет на овие простори.

За нас

Радио Илинден е 24/7 часовно иселеничко Македонско радио од Мелбурн кое постои повеќе од 12 години. 

За било какви инормации можете да не контактирате во секое време на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Лице за контакт: Дончо Ангелоски Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
+61 403 111 815

Категории

  • Австралија
  • Политика
  • Економија
  • Живот
  • Став
  • Интервју
  • Спорт
  • Занимливости

Следете не на