wrapper

Флеш вести

Вторник, 14 Март 2017 20:53

На денешен ден: Роден е Петре Прличко

На денешен ден 13 март, 1907 година во Велес е роден Петре Прличко, еден од втемелувачите на македонската театарска уметност, актер и режисер... 

Прличко бил припадник на првата генерација современи македонски театарски и филмски дејци и живеел од и со македонското театарско, филмско, радиодрамско и телевизиско творештво, оставајќи зад себе многубројни главни улоги.

Починал во Скопје, на 16 ноември 1995 година.