wrapper

Флеш вести

Православните верници го одбележуваат Велики петок, во знак на сеќавањето на денот кога Исус е распнат на крстот. Тоа е ден на голема христијанска жалост и се одбележува со строг пост, воздржување од веселби и прослави, а во народната традиција е ден кога не се работат поголемите работи во полето и домот.

Ако некогаш сте се прашувале каков е задгробниот живот, ова е совршена прилика да дознаете! Во моментот на смртта, некоја чудна енергија ја носи вашата душа на другиот свет. Без разлика на која страна гледате, секаде има светлина…

Вчера во Австралија почина Жанета Филиповска, модна дизјанерка и голема хуманистка, основач на битолското женско здружение ,,Штикла’’ кое во повеќе наврати организираше хуманитарни акции во Мелбурн, Австралија, и донираше на загрозени групи на граѓани во Македонија.

По најновите истражувања од тим на истражувачи од Охајо Центарот во Америка е објавено дека Амишите не се разболуваат од рак, и тоа им ја дава титулата на нај здрави во Америка.

Ова мало Македонче има само две години, неговото име е Ѕвездан Михајловски, но ќе ве шокира со својата изведба на песната „Жал за Деспина“.

Библискиот и историски истражувач Ралф Елис тврди дека го пронашол првиот и единствен портрет од Исус Христос, и смета дека овој факт може да ја смени целосно историјата на Христијанството.

Повеќе негативно отколку позитивно влијание има технологијата врз развојот на децата, покажале повеќето досегашни истражувања на глобално ниво, а Канадското друштво за педијатри и Американската академија на педијатри лани предупредија дека децата до двегодишна возраст воопшто не треба да бидат изложени на технологија, додека на малку повозрасните деца изложеноста треба да им биде ограничена. Дека секојдневната употреба на компјутери, телефони и таблет-компјутери, како и гледањето цртани филмови на странски јазици, не ги прави децата попаметни, туку ги онеспособува за нормално функционирање и здрав раст и развој, согласни се и упатените во оваа проблематика во Македонија.  Тие уште забележуваат и дека, освен што негативно влијае врз емотивниот, менталниот и физичкиот развој на децата, технологијата во голема мера ги онеспособува и за учењето на мајчиниот јазик.

Чудо се случило во Подгорица. Според изјавите на мештаните на багремот чија гранка била отсечена пред два месеци се појавила Богородица.

На влезот во Битола од страната на Прилеп се наоѓа црквата св.Недела.Основана и издигната на 13 октомври 1863 година за време на неговото преосвештенство г-н Бенедикт Византиски, од кого црквата била осветена.

Под падините на Баба Планина, по патот за селото Нижеполе, од десната страна на реката Драгор, на 900 метри надморска височина, под пазувите на Пелистер, на само неколку километри од Битола е закотвено селото Дихово. Дихово се вбројува во урбани села, со добра сообраќајна комуникација, комплетна инфраструктура. Сместено е на меѓата на градот и планината, меѓу урбаното и природата. На дофат е до сите човекови потреби, задоволства и удопства. Досега нема изневерено ниту еден намерник и гостин, ревносно го нагостува со своето богато мени. 
Страница 2 од 52

За нас

Радио Илинден е 24/7 часовно иселеничко Македонско радио од Мелбурн кое постои повеќе од 12 години. 

За било какви инормации можете да не контактирате во секое време на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Лице за контакт: Дончо Ангелоски Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
+61 403 111 815

Категории

  • Австралија
  • Политика
  • Економија
  • Живот
  • Став
  • Интервју
  • Спорт
  • Занимливости

Следете не на